romanian Ştirbu Chiril (actor)
russian Штирбу Кирилл (актер)


Ştirbu Chiril - actor
ŞTIRBU Chiril (n. 15.3.1915, s.Broşteni, Râbniţa), actor. Artist al poporului din URSS (1960). Participant la cel de al doilea război mondial.
După absolvirea şcolii teatrale din Odesa (1937) este angajat în trupa Teatrului mold. muzical-dramatic din Tiraspol. În interpretarea lui Ş. a apărut deosebit de pregnant regele Lear al lui W. Shakespeare, conturat ca un despot în care se deşteaptă esenţa umană: dintr-un rege semeţ şi neîndurător el se transformă într-un om ce fraternizează cu cei oropsiţi. Un alt rol important este Schwejk în piesa lui B. Brecht " Schwejk în cel de-al doilea război mondial", personaj înzestrat cu ingenuitate sufletească, cu bun simţ şi vervă din cele mai sclipitoare. Galeria rolurilor create de Ş. este foarte variată, incluzând personaje de esenţă comică, tragică şi dramatică: Pârlea-Vodă în "Sânzeana şi Pepelea" de V.Alecsandri, Şvandia în "Liubov Iarovaia" de C. Treniov şi Bersenev în "Ruptura" de B.Lavreniov. Talentul de actor comic al lui Ş. s-a dezvăluit mai ales în rolurile din clasica rusă şi cea universală: Neznamov în "Vinovaţi fără vină" de A. Ostrovski (spectacolul de diplomă al actorului), Orgon în "Tartiuf" de Molier, Primarul în "Revizorul" de N.Gogol. În interpretarea rolurilor comice Ş. a explorat calităţile umorului popular ca expresie a unui etos superior. A evoluat şi în spectacolele după piese ale dramaturgilor moldoveni: Stropşa în "Lumina" de A. Lupan, Gorţa în "Ştefan Bâtcă" de L.Barschi, Bădărău în "Fericirea Mărioarei" de L.Corneanu şi E.Gherchen. Jocul lui Ş. a fost marcat de expresivitate, sinceritate şi profund umanism.
Deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legisl. 2-4. Premiul de Stat al RSSM (1970). Ordinul Lenin. Ordinul Revoluţia din Octombrie. Ordinul Drapelul Roşu de Muncă. Ordinul Războiul pentru Apărarea Patriei, cl. 2.

Sursă: Literatura şi arta Moldovei: Encicl. - Chişinău, 1985-1986
updated: 2006-06-14 19:23:24