romanian Rugojev Jaakko (scriitor din Carelia) translated by: Ţurcan Nicu - nepotul lui A.Lupan
english Rugojev Jaakko (Karelian writer)
russian Ругоев Якко (карельский писатель)


Rugojev Jaakko - scriitor din Carelia
Jaakko Rugojev(1918-1993) - scriitor din Carelia. S-a născut pe 15 aprilie 1918 în familie de ţărani din satul Suojarvi. În 1939 absolveşte Institutul pedagogic din Petrozavodsc. Îşi face serviciul militar între 1939-1940 în Carelia. După demobilizare lucrează în calitate de învăţător la şcoala medie din Uhta.
Primele poezii le scrie în 1934. Schiţele, poeziile sale apar deseori în ziarele şi revistele din Carelia şi Leningrad, în culegeri de limbă finlandeză. Prima carte - culegerea "Răzbunarea" ce apare în timpul celui de al doilea război mondial. După aceasta urmează culegerile "Calea generaţiilor", "Cântecele lumii", "Poezii". A tradus din Maiakovski. Una dintre cele mai însemnate lucrări este traducerea în limba finlandeză a capodoperei ruseşti "Cântec despre oastea lui Igor". Poemul "Ledohod" ne povesteşte despre soarta unei simple familii carele - Pertunen.
R. e cunoscut şi în calitate de dramaturg. Piesa "Ogni Maricoski" a fost montată pe scena teatrului finlandez din Petrozavodsc. A lucrat în redacţia revistei "Punalippu". A ocupat funcţia de preşedinte a Uniunii Scriitorilor din Carelia.

Sursă: http://www.gov.karelia.ru/gov/News/2003/0410_02.html
updated: 2006-03-29 19:00:58