Prima pagină
 
Opera
  Poezie
  Eseuri, critică literară, atitudini
Dedicaţii
  Dedicaţii din cărţi
Documente
  Polemici
  Corespondenţă
  Scrisori oficiale
  Discursuri
  Diverse
Publicistica
  Articole, eseuri, discursuri...
  Despre Lupan
Imagini
  Fotografii
  Portrete, sculpturi
Înregistrări audio
  Discursuri, emisiuni radio
Înregistrări video
  Secvenţe din emisiuni, cronici
Repertoriu
  Biografii, cărţi...
 

Ultimele modificări
 
Căutare
Contact



� 2007-2013 familia Lupan
 
Blocnot cu o însemnare despre vocaţia de a scrie
the original: (516KB)
updated: 2007-04-16 21:45:07



A scrie – a te depăşi încontinuu, a-ţi silui mărginirile, confortul deprinderii. De asta, a scrie într-adevăr e foarte greu, parcă ai face un lucru de înstrăinare. Ai conştiinţa, parcă, a unei culpe faţă de propria-ţi fire. În orice caz, pentru mine, e cam în felul acesta. Parcă simţi una dar pe hârtie aşterni alta. Nu e adevărat, asta nu înseamnă că nu-ţi poţi exprima lumea interioară, de cele mai multe ori lumea aceasta a trăirii intime e o complacere în inerţie. A scoate din această curgere nestăvilită, „firească”, forme vii, active, reliefate, înseamnă, deşi pretenţios poate, înseamnă a crea. A scrie, înseamnă numaidecât - înnoire, deci ruperea din ceea ce te-ai deprins a socoti natură proprie.
Uneori, în cazuri fericite, parcă descoperi o lume străină, parcă ţi-a dictat-o un altul. Probabil că asta e evadarea din inerţie, descoperirea putinţelor latente.
De multe ori, în tinereţe mai ales, făceam din asta naive cazuri de conştiinţă; mă trădez, ziceam, recurg la unelte care nu-mi aparţin. De fapt era un pas real de emancipare, un efort de a răzbi în realitatea obiectivă. E ca şi chemarea, la o anumită vârstă, de a ieşi din casa părintească, a-ţi căuta rostul.