Prima pagină
 
Opera
  Poezie
  Eseuri, critică literară, atitudini
Dedicaţii
  Dedicaţii din cărţi
Documente
  Polemici
  Corespondenţă
  Scrisori oficiale
  Discursuri
  Diverse
Publicistica
  Articole, eseuri, discursuri...
  Despre Lupan
Imagini
  Fotografii
  Portrete, sculpturi
Înregistrări audio
  Discursuri, emisiuni radio
Înregistrări video
  Secvenţe din emisiuni, cronici
Repertoriu
  Biografii, cărţi...
 

Ultimele modificări
 
Căutare
Contact



� 2007-2013 familia Lupan
"Revista literară", Bucureşti   14.09.1947
Extras dintr-o pagină consacrată lui George Meniuc
updated: 2007-04-16 23:01:07



"Revista literară", 14 septembrie 1947

"Numele lui George Meniuc e cunoscut celor care au urmărit revistele literare de dinaintea ultimului război. Multe din versurile lui au apărut în Cadran , unde o echipă de studenţi cu vederi largi milita pentru o nouă orientare în cultură. Ele au fost bine primite de cititorii de atunci, iar critica a relevat şi ea valoarea operei lui. Iată, de pildă, ce se scria în Viaţa românească în numărul 9-10 din septembrie-octombrie 1939. "Apărut la încrucişarea a două popoare, fiu de muncitor, George Meniuc exprimă în poezia sa tulburea epocă prin care trecem. Dar, spre deosebire de majoritatea poeţilor tineri, Meniuc subliniază fecunditatea tristeţilor, bucuriilor, freneziei şi liniştei prin care trecem. Niciodată tristeţea sa nu devine disperare şi chiar moartea e zămislitoare".
George Meniuc a activat şi în mişcarea politică antifascistă, alături de luptători încercaţi ca Miron Constantinescu, câştigându-şi printre aceştia prietenii durabile.
Întors în patrie, George Meniuc a devenit unul dintre cei mai de seamă poeţi ai Republicii Sovietice socialiste Moldoveneşti. Ne face deosebită plăcere să publicăm o parte din ultimele sale poeme. Vechii lui prieteni se vor bucura de această întâlnire, iar cititorii, care nu-l cunosc încă, vor descoperi - suntem siguri - un poet.