Prima pagină
 
Opera
  Poezie
  Eseuri, critică literară, atitudini
Dedicaţii
  Dedicaţii din cărţi
Documente
  Polemici
  Corespondenţă
  Scrisori oficiale
  Discursuri
  Diverse
Publicistica
  Articole, eseuri, discursuri...
  Despre Lupan
Imagini
  Fotografii
  Portrete, sculpturi
Înregistrări audio
  Discursuri, emisiuni radio
Înregistrări video
  Secvenţe din emisiuni, cronici
Repertoriu
  Biografii, cărţi...
 

Ultimele modificări
 
Căutare
Contact



� 2007-2013 familia Lupan
Ziarul "Flux", Chişinău   05.11.1999
art. "Bucov şi Lupan: recurs la piedestal"
(Anul V, Nr. 42 (223))

Author :
Gârneţ Vasile - scriitor, ziarist
updated: 2006-06-29 08:15:39



Bucov si Lupan: recurs la piedestal

Doi ideologi ai comunismului literar moldovenesc, Andrei Lupan si Emilian Bucov, sunt reanimati cu multa inversunare in paginile unei anume parti a presei de la Chisinau. In creatia lui Bucov sunt descoperite "idei fondatoare", care ar fi generat directii in scrisul artistic din Moldova sovietica. Fotografia impozanta a acestuia, cu steluta de Erou al Muncii Socialiste din Uniunea Sovietica la piept, este publicata in marimi impresionante si insotita de comentarii de felul: "Scriitorul Emilian Bucov, de bunatatea lui au beneficiat aproape toti tinerii scriitori veniti de la tara la Chisinau. Pentru ca le facea inscriere (viza de resedinta - nota mea, V.G.) in casa lui". Pe scurt: un parinte spiritual, un generos, care se impartea cu ceilalti din onorurile si favorurile de politruc al scriitorilor...

Resurectia imaginii lui Andrei Pavlovici Lupan este si mai spectaculoasa. Autorul piesei "Lumina" - un elogiu al colectivizarii si al deportarilor, este recomandat cu insistenta pentru Aleea Clasicilor Romani chiar si de presedintele Petru Lucinschi, care si-a descoperit si vocatia de critic literar. Refuzul Uniunii Scriitorilor de a accepta aceasta idee aberanta, insultatoare pentru tot ce este romanesc, este vehement criticat de Ion Druta, care ameninta cu o crestineasca scindare a Uniunii Scriitorilor, iar guvernul, altfel debil si jalnic in gestionarea tarisoarei, ia o hotarare prin care sugereaza hermeneutic ca bustul lui Lupan e obligatoriu sa fie "clasicizat".

Ce sunt toate acestea? Restauratie, reziduuri ale comunismului, amnezie, sfidare a istoriei, prostie?... Cred ca sunt toate la un loc, intr-un foarte original si colorat melanj, cum numai aici, la noi, se poate coagula. Viata literara de la Chisinau nu s-a putut proteja (izola) de un mediu in care totul merge anapoda, un mediu in care toti, de la presedinte la portar, orbecaiesc. Mai mult, elita intelectuala basarabeana, prin modul defectuos cum a inteles sa-si gestioneze imaginea si capitalul moral castigat in anii perestroikai, a generat destule confuzii in societate. Spiritul critic, atata cat a existat, a fost inlocuit cu un servil partizanat politic, care a esuat de cele mai multe ori in mod lamentabil. Intelectualul basarabean pare sa fi iesit din comunism fara memorie si fara sa fi invatat prea multe din aceasta experienta tragica. Or, cei care isi uita trecutul, risca sa-l mai repete o data. Reactivarea acum a unor nume precum Bucov si Lupan inseamna o intoarcere cu douazeci de ani in urma, adica lunecarea noastra in subistorie. E ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic in acesti ani care sa ne faca sa avem alte optiuni si modele. Lupta dizgratioasa pentru un loc pe Aleea Clasicilor Romani, la care asistam in ultimul timp, e o dovada elocventa ca miscarea noastra inainte este blocata.

Pentru a se urni din mizerie si intuneric, Basarabia are nevoie de o adevarata schimbare la nivelul mentalitatilor. Felul de a gandi confuz si cu jumatati de masura este cauza principala a incremenirii noastre. Si primii care ar trebui sa se schimbe, sa-si evalueze propriul demers cu exigenta si curaj, sunt chiar intelectualii. Nu lupta iluzorie cu "europenistii" si postmodernistii este miza acestor timpuri, ci oprirea valului restaurationist care ne pune pe cap caciula asiato-comunista cu clape. Nu o poezie fara rima a unui debutant trebuie sa ne provoace supararea sau chiar furia, ci faptul ca bustul lui Andrei Lupan, cel care a rimat Romania cu panticaria, va inghesui pe Aleea Clasicilor pe Eminescu si pe Creanga.