Prima pagină
 
Opera
  Poezie
  Eseuri, critică literară, atitudini
Dedicaţii
  Dedicaţii din cărţi
Documente
  Polemici
  Corespondenţă
  Scrisori oficiale
  Discursuri
  Diverse
Publicistica
  Articole, eseuri, discursuri...
  Despre Lupan
Imagini
  Fotografii
  Portrete, sculpturi
Înregistrări audio
  Discursuri, emisiuni radio
Înregistrări video
  Secvenţe din emisiuni, cronici
Repertoriu
  Biografii, cărţi...
 

Ultimele modificări
 
Căutare
Contact



� 2007-2013 familia Lupan
  24.09.1965
Scrisoare ironică către un redactor anonim
the original: (56KB)
Author :
Lupan Andrei - scriitor, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova(1946-1955; 1958-1961)
updated: 2007-04-15 22:21:34



Stimate tovarăşe!

"Prima, încercată de abia, înmoaie limba şi cerul gurii, apoi e readusă din nou la buze pentru a fi aerată, nu almintrelea decât în modul următor: gura devine, nu fie cu bănat, ca un adevărat "dos de găină" (cul de poule), ea aspiră puţin de tot, numai o idee de aer, pulverizându-l în vin."
Fără ştirea şi fără învoirea mea, din fraza de mai sus te-ai îngrijit a elimina mădularul subliniat. Numai după asta ai tipărit în gazetă materialul modest "Degustaţia" iscălit de mine, ca traducător. Adică mi-ai atribuit o vigilenţă redacţională cu care eu n-am nici în clin, nici în mânecă. Ea doar îţi aparţine domniei tale,tovarăşe Nuştiucumtecheamă. De ce operezi anonim şi pe ascunselea?
Dumneata acţionezi acoperit de numele unei gazete de răspundere şi trebuie să-ţi dai seama că există norme elementare de lucru. Dacă ai obiecţii, puteai reţine materialul odios. Puteai să nu-l tipăreşti de loc. Eu unul constat cu regret, că procedeele dosnice din practica relaţiilor cu autorii le menţii cu cerbicie. Nu crezi că e vremea să te ocupi cu lucruri mai serioase?
Pe versoul acestei fişe de redacţie, pe care am avut onoarea a o primi de la dumneata, însemnez o serie de neghiobii lexicale şi de stil foarte caracteristice pentru limba gazetei. Sunt vre-o 15 într-un text de tot atâte cuvinte. Fiecare număr al gazetei e îmbâcsit cu asemenea perle şi cu altele mult mai grave. Cele mai multe dintre ele vorbesc despre nepăsare şi incapacitate, iar uneori, chiar despre nevoia unui elementar stagiu de alfabetizare.
În acest timp dumneata îţi încordezi intelectul pentru a extermina din frază un imaginar "dos de găină" pe care gospodinele, când îl dăruiesc prăjit copiilor, îl mai numesc şi "târtiţă".
Să recunoaştem că şi vigilenţa şi pudicitatea şi cărturăria domniei tale, sunt folosite la un nivel prea modest.

24.IX.1965
Cu regret
şi cu urări de mai bine.