Prima pagină
 
Opera
  Poezie
  Eseuri, critică literară, atitudini
Dedicaţii
  Dedicaţii din cărţi
Documente
  Polemici
  Corespondenţă
  Scrisori oficiale
  Discursuri
  Diverse
Publicistica
  Articole, eseuri, discursuri...
  Despre Lupan
Imagini
  Fotografii
  Portrete, sculpturi
Înregistrări audio
  Discursuri, emisiuni radio
Înregistrări video
  Secvenţe din emisiuni, cronici
Repertoriu
  Biografii, cărţi...
 

Ultimele modificări
 
Căutare
Contact



� 2007-2013 familia Lupan
  ~1988
art. "Caricatura şi măsura" (replică la caricatura lui D.Trifan din "Literatura şi Arta")
the original: (38KB)
Author :
Lupan Andrei - scriitor, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova(1946-1955; 1958-1961)
updated: 2007-04-17 08:48:32



CARICATURA ŞI MĂSURA

Bine ar fi fost să nu apară caricatura aceea cu bucluc din «Literatura şi arta» semnată de D. Trifan. Socot că aşa cum este poate jigni pe mulţi oameni, chiar indiferent de atitudinea lor în ce priveşte tema de fond, alfabetul. E vorba de lucruri legate profund de sensibilitatea oamenilor, cu care trebuie să ne purtăm cu înţelegere limpede şi cu respect. Cazul de faţă e regretabil, poate sugera interpretarea în fel şi chip. Mi-am spus această părere într-o adunare, pentru că socot că discuţiile de mare răspundere, în care suntem angajaţi, în care e angajată mai ales organizaţia scriitoricească şi gazeta «LA», trebuie ferite de insinuaţii şi de jocuri în doi peri. Lămuririle care au urmat afirmă buna intenţie a autorului. Personal de asta nu m-am îndoit niciodată. Dar gafa s-a produs. Apoi o caricatură nu trebuie lămurită prin tratate teoretice cu iscălituri de autoritate. Mai bine să zicem toţi că regretăm cazul.
Ar fi trebuit să ne oprim aici. Din păcate, lucrurile au fost scoase din cumpăna lor reală şi umflate până la intervenţia procuraturii. Cred că s-a trecut cu mult peste măsura faptelor. Mai bine ar fi fost pentru noi toţi, dacă nu făceam caz juridic dintr-o pripită gafă satirică. Totuşi, lucrurile se agravează, vedem că se aţâţă o campanie publică de largă şi iresponsabilă publicitate. Se forţează pur şi simplu descumpănirea spiritelor şi întărâtarea calculată a taberelor. Cred că aceasta n-a vrut-o nici D. Trifan, nici redacţia «LA», nici procuratura. Atunci de unde vine exageratul tămbălău?
Ţin să afirm convingerea mea adâncă. A cere şi a argumenta revenirea la grafia latină nu înseamnă a lupta împotriva grafiei slavone. Nu înseamnă a contrapune faţă în faţă şi a aţâţa taberele. Înseamnă pur şi simplu a rezolva problema în spiritul raţiunii ştiinţifice şi al realiatăţii limpezi, nesofisticate.

Andrei LUPAN.