Prima pagină
 
Opera
  Poezie
  Eseuri, critică literară, atitudini
Dedicaţii
  Dedicaţii din cărţi
Documente
  Polemici
  Corespondenţă
  Scrisori oficiale
  Discursuri
  Diverse
Publicistica
  Articole, eseuri, discursuri...
  Despre Lupan
Imagini
  Fotografii
  Portrete, sculpturi
Înregistrări audio
  Discursuri, emisiuni radio
Înregistrări video
  Secvenţe din emisiuni, cronici
Repertoriu
  Biografii, cărţi...
 

Ultimele modificări
 
Căutare
Contact



� 2007-2013 familia Lupan
  08.01.1957
Scrisoare în legătură cu reţinerea unei culegeri pregătite pentru editare
the original: (88KB)
Authors :
Corbu Haralambie - critic literar, academician AŞM
Cibotaru Simion - critic şi istoric literar, director ILL al AŞM(1969-1984)
 
Recipient :
Lupan Andrei - scriitor, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova(1946-1955; 1958-1961)
updated: 2007-04-15 22:09:23



Stimate Andrei Pavlovici!
D-v probabil bănuiţi cauza care ne-a făcut să Vă deranjăm cu această scrisoare. Urmând îndemnul D-v după ce aţi plecat din Moscova, am început să batem alarma în legătură cu anul 1905. Ne-am adresat tov. I.Ciobanu care a fost foarte punctual, răspunzându-ne fără întârziere la rugămintea noastră. Însăşi răspunsul pe noi ne-a surprins întrucâtva: culegerea nu figurează în planurile Editurii pe anul 1957; ea îi introdusă abia pe anul 1958 pe motiv că materialul ar fi fost prezentat prea târziu Editurii. Ne îndoim că aceasta ar fi cauza adevărată. Tov. Barschi ne-a comunicat că a predat manuscrisul pe la 10 octombrie. Poate fi numărată data asta ca întârziere, ţinând seama că culegerea a fost introdusă în plan numai în luna septembrie?
Tov.Ciobanu ne sfătuie să ne adresăm la Uniune şi Ministerului culturii, singurele organizaţii în stare să grăbească apariţia materialelor noastre până la aniversarea 40 a Revoluţiei din Octombrie. Noi nu cunoaştem pe nimeni la Minister din autorităţile responsabile de chestiile tiparului. Deaceea deocamdată ne gândim ne gândim cum am putea lua contact şi dacă în general este neapărată nevoie să ne adresăm la Minister. Poate face să-i scriem lui A.M.Lazarev? În momentul de faţă ne adresăm(azi le-am scris) lui I.D.Grecul şi lui Petru Zadneprov* ca să ne dee o mână de ajutor. Între altele I.D.Grecul pe la sfârşitul lui septembrie ne informa într-o scrisorică ca să le prezentăm materialele, deoarece sunt introduse în planul Editurii pe anul 1957. Petrea de asemenea îi la curent până la un punct cu chestia aceasta. Ne rămâne să aşteptăm, deoarece nouă din Moscova numai asta ne mai rămâne să facem.
Acuma ne adresăm şi D-v cu rugămintea de a contribui la rezolvarea în plan pozitiv a nevoii noastre, deşi ştim şi ne dăm seama sunteţi aglomeraţi cu lucrări mai serioase şi mai urgente. D-v aţi făcut mult pentru 1905; ajutaţi-ne până la capăt.
Neujeli Ţara Moldovei nu dispune de cele necesare pentru o cărticică de 5-6 coale de autor. Editurile noastre tipăresc în fiecare an şi maculatură multă, cu duiumul apar lucrări de calitate joasă. Poate pe contul unor astfel de opusuri, dacă alte rezerve nu sunt, s-ar putea ceva de făcut. Culegerea în discuţie ar prezenta un anumit interes istorico-literar şi apariţia ei în legătură cu 40 de ani ai lui Octombrie ar fi cel mai potrivit.

Am grăit şi ne-am răcorit, cum zice Tuşa!

Ne iertaţi de supărare
Cu stimă şi dragoste
H.Corbu
S.Cibotaru
8.I.57


*Petru Zadnipru