Prima pagină
 
Opera
  Poezie
  Eseuri, critică literară, atitudini
Dedicaţii
  Dedicaţii din cărţi
Documente
  Polemici
  Corespondenţă
  Scrisori oficiale
  Discursuri
  Diverse
Publicistica
  Articole, eseuri, discursuri...
  Despre Lupan
Imagini
  Fotografii
  Portrete, sculpturi
Înregistrări audio
  Discursuri, emisiuni radio
Înregistrări video
  Secvenţe din emisiuni, cronici
Repertoriu
  Biografii, cărţi...
 

Ultimele modificări
 
Căutare
Contact



� 2007-2013 familia Lupan
  24.12.1973
Felicitare la 50 de ani
the original: (137KB)
Author :
Lupan Andrei - scriitor, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova(1946-1955; 1958-1961)
 
Recipient :
Balţan Iosif - scriitor
updated: 2006-06-19 08:48:30



24 decembrie 1973
Chişinău

Dragă Iosife Balţane!

De când te ştiu, stai cap de listă în alfabetul scriitorilor moldoveni şi asta de-acuma îmi era de ajuns ca să-ţi rostesc numele cu un fel de zavistie oarecum solemnă.
Azi bag de seamă că te-ai şi născut într-o zi de 25 decembrie, zi pe care, după cum ştii, drept-credincioşii din lumea întreagă o numesc crăciunul sau Naşterea Domnului.
Şi să zici că nu există predestinaţie?!
Întâi şi întâi mulţumesc destinului că nu te-a zămislit cu 1923 de ani în urmă, când, după cum bine ştii, obscurantistul Irod, vroind a împiedica progresul, a făcut harcea-parcea din toţi pruncii nevinovaţi. Puteai să cazi la mare prăval!.. Dar, ce-a fost trecător a trecut; ruşine şi scrum s-a ales de numele blestemat al lui Irod.
Şi iată că dumneata atingi înflorita culme de 50 de ani. Adună-ţi gândurile şi te cutremură, culmea aceasta se mai numeşte - jumătate de veac. Noroc că e prima jumătate, şi că mai ai timp bogat ca să-ţi ispăşeşti ori să-ţi agravezi vechile păcate.
Pe care le-ai comis destule...
Aşa de-o pildă prea te-ai afundat în cărţi din frageda copilărie şi le-ai tot ales, cum se vede, pe cele mai grele şi mai pline de glagole, aşa că ţi-a crescut capul cu ele de nu-i găseşti cuşmă pe măsură.
Ai îndrăznit a cântări gândul şi frumosul din cărţi, orânduindu-le în înţelegere proprie şi altoindu-ţi un nărav mult nedorit care se numeşte cărturărie.
Trebuie să accentuăm gravitatea ireversibilă a acestui fapt regretabil. Când ai ajuns aici, nu mai poţi da îndărăt, în tot ce faci şi în tot ce descoperi cauţi anumite norme, criterii buclucaşe de valoare, care se adună şi se încheagă de prin toate cărţile cele multe şi grele, pomenite uneori doar cu titlu în bibliografia disertaţiilor arhisavante. Nimeni nu te obligă a citi asemenea cărţi chiar atunci când scrii despre ele... Copiază doar titlul de prin cataloage!
Dumneata eşti unul dintre cei care ai citit; mă tem că chiar încă mai citeşti. În veacul televizorului cu filme în serii!.. Şi scrii de pe asemenea poziţii cărturăreşti perimate.
Scrii poezie, faci filosofie, morală, cristalizezi păreri proprii despre arta şi literatura cea mare, pe care o cunoşti de visu.
Află că se poate scrie şi altfel: poţi auzi o anecdotă sau o ceastuşcă şi să ţuvleşti o viaţă întreagă.
Păcatul dumnitale capital este acesta - te-ai împlinit ca un fel de scriitor cărturar. Ai făcut şi un anumit lucru obştesc cam tot de natura asta, pe când lucrai consultant (nu al lui Bogdan Istru) la scriitorimea Moldovei.
Eşti un exemplar destul de rar astăzi sau, folosind jumătate din cunoştinţele mele de latină, pot spune că eşti o Rara avis.
Îţi doresc sănătate şi tărie ca să trăieşti, să-l preţuieşti şi să-ţi împlineşti firea şi talentul demodat.
Să-ţi trăiască şi nevasta care te-a îngrijit şi a făcut totul ca să iasă om din dumneata.
Să se ridice zdravăn şi activ feciorul Leonea-Leonid, creator practic în producţia materială realistă ca să-ţi prelungească neamul şi să-ţi reabiliteze numele.
Al d-tale binevoitor Lupan Andrei