Prima pagină
 
Opera
  Poezie
  Eseuri, critică literară, atitudini
Dedicaţii
  Dedicaţii din cărţi
Documente
  Polemici
  Corespondenţă
  Scrisori oficiale
  Discursuri
  Diverse
Publicistica
  Articole, eseuri, discursuri...
  Despre Lupan
Imagini
  Fotografii
  Portrete, sculpturi
Înregistrări audio
  Discursuri, emisiuni radio
Înregistrări video
  Secvenţe din emisiuni, cronici
Repertoriu
  Biografii, cărţi...
 

Ultimele modificări
 
Căutare
Contact



� 2007-2013 familia Lupan
Ziarul "Flux", Chişinău   23.09.1999
"Guvernul îl aduce pe Andrei Lupan pe Aleea Clasicilor" (părerea scriitorilor)
the original: (157KB)
Authors :
Vodă Gheorghe - scriitor şi cineast
Cimpoi Mihai - critic literar, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1991)
Vasilache Vasile - scriitor
Saca Serafim - scriitor
Esinencu Nicolae - scriitor
updated: 2006-06-29 08:10:12



Guvernul il aduce pe Andrei Lupan pe Aleea Clasicilor

In cadrul unei sedinte recente, guvernul R. Moldova a adoptat Hotararea "Cu privire la edificarea bustului scriitorului, omului de cultura si de stat, Andrei Lupan, pe Aleea Clasicilor din Gradina Publica "Stefan cel Mare si Sfant", mun. Chisinau".

Emisa la 20 septembrie 1999, in Hotarare se spune:

In scopul invesnicirii memoriei distinsului scriitor, om de cultura si de stat, Andrei Lupan, guvernul R. Moldova HOTARASTE:

Se permite instaurarea bustului scriitorului Andrei Lupan pe Aleea Clasicilor din Gradina Publica "Stefan cel Mare si Sfant", mun. Chisinau.
Ministerul Culturii, in comun cu Academia de Stiinte a Moldovei si Primaria mun. Chisinau, vor coordona executarea lucrarilor de creare a bustului in bronz si cele de elaborare a proiectelor de amplasament.
Cheltuielile necesare pentru executarea tuturor lucrarilor preconizate vor fi suportate de catre Ministerul Culturii.
Hotararea este semnata de prim-ministrul Ion Sturza si contrasemnata de ministrul Culturii, Ghenadie Ciobanu si primarul de Chisinau, Serafim Urechean.


Ce cred scriitorii?

Anterior, Uniunea Scriitorilor din Moldova si-a exprimat dezacordul cu propunerea presedintelui Lucinschi, facuta la 31 august 1999, de a-i inalta lui Andrei Lupan un bust pe Aleea Clasicilor din Chisinau si sustinuta intr-o declaratie a scriitorului Ion Druta. Iata primele reactii la decizia guvernului.

Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova:

Guvernul sfideaza programul si principiile instalarii busturilor clasicilor literaturii romane, conceptie discutata pe larg impreuna cu Ministerul Culturii si Academia de Stiinte a Moldovei. Noi ne-am expus pozitia in Declaratia Consiliului Uniunii Scriitorilor, adoptata la 7 septembrie a.c. Consiliul considera ca bustul lui Andrei Lupan nu poate fi instalat in contextul clasicilor literaturii romane din simplul motiv ca el a fost un ideolog inversunat si sistematic al comunismului. Andrei Lupan nu este un clasic si nu are ce cauta pe Aleea Clasicilor.

Gheorghe Voda:

Noi am anticipat aceasta decizie si ne-am expus punctul de vedere in Declaratia Consiliului US, care a fost adoptata in unanimitate. Daca va fi cazul, vom raspunde printr-o alta declaratie, deoarece in aceasta privinta, ca si in multe altele, nu avem divergente de opinii.

Vasile Vasilache:

De acord. Cu o conditie: sa se lase un loc si pentru monumentul lui Petru Lucinschi. Pe o arcada sa se scrie: DOI BOLSEVICI MOLDOVENI.

Nicolae Esinencu:

Bustul lui Andrei Lupan nu poate fi plasat nici pe Aleea Clasicilor, nici la Universitatea Agrara, nici la Cucuruzeni, unde si-a facut inaltele studii, ci doar in pragul casei lui Druta sau, poate si mai comod, in bratele lui, sa-l poarte sanatos.

Serafim Saka:

Andrei Lupan pe Aleea Clasicilor?! Dar ce, gata, nu mai avem pe cine inregimenta in "stroiul" nemuritorilor?
A. Lupan, asa cum a fost prea mult in UNELE, si destul de modest in ALTELE, este prea aproape, prea contemporan cu oricine dintre noi ca sa nu trezeasca, cu aceasta "aleica" ocazie, un infinit numar de intrebari.

Unii ar putea sa spuna ca a facut mult bine, altii, dimpotriva, ca a facut tot atata rau, dar aproape nimeni nu va spune ca si-a facut si opera. Si atunci pentru ce, se intreaba, sa-l punem in randul clasicilor si sa-i punem in situatie de a se intreba mereu: si Lupan Clasic?!

Sondaj realizat de Nicolae Roibu, FLUX

Nota noastra

Din pacate, nu am putut obtine nici o reactie de la membrii guvernului. (Singurii care au putut fi contactati - Nicolae Tabacaru de la Externe si vicepremierul cu probleme de cultura, Oleg Stratulat - ne-au declarat, primul prin Serviciul de presa, al doilea - prin secretara - ca nu au participat la sedinta unde s-a votat hotararea vizata). Din sursele noastre am aflat ca, desi Hotararea a fost emisa la 20 septembrie, sedinta la care ea a fost luata a avut loc ceva mai inainte, in perioada sarbatorilor nationale. Nu stim inca daca la aceasta sedinta a participat si Ion Druta, dar stim ca Ion Druta, fiind atunci la Chisinau (pentru a primi medalia "Eminescu"), a contribuit personal la adoptarea hotararii in cauza. Vom reveni, dupa ce vom avea reactiile membrilor guvernului care au votat aceasta hotarare.