Prima pagină
 
Opera
  Poezie
  Eseuri, critică literară, atitudini
Dedicaţii
  Dedicaţii din cărţi
Documente
  Polemici
  Corespondenţă
  Scrisori oficiale
  Discursuri
  Diverse
Publicistica
  Articole, eseuri, discursuri...
  Despre Lupan
Imagini
  Fotografii
  Portrete, sculpturi
Înregistrări audio
  Discursuri, emisiuni radio
Înregistrări video
  Secvenţe din emisiuni, cronici
Repertoriu
  Biografii, cărţi...
 

Ultimele modificări
 
Căutare
Contact



� 2007-2013 familia Lupan
  15.05.1956
Scrisoare plină de entuziasm despre munca la semănat şi cu o referire la un moldovean din Maximovca, ce a fost arestat încă pe timpul lui Stolîpin pentru furt de cai
the original: (136KB)
Author :
Nicu Vladimir - scriitor, cercetător
 
Recipient :
Lupan Andrei - scriitor, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova(1946-1955; 1958-1961)
updated: 2007-04-15 19:35:56



15 mai 1956
Andrei Pavlovici,
buna ziua!
Ieri cu ajutorul "lui Dumnezeu Sfântul" şi a stăruinţei tuturor am mântuit semănatul. S-au semănat 20.850 hectare în vre-o 10-12 zile de lucru: tăman cât tot raionul Corneşti! Au luat parte vre-o 200 de oameni, vre-o 30 de agregate cu câte trei ori patru semănători.
Eu am fost seialşic*. La examenul ista am reuşit cu bine, măcar că tractoristul Şulica cu care am lucrat îmi mai arăta pumnul prin fereastră câte-odată. Cred că am să scriu ceva despre băiatul ista şi cum am semănat, dar mai peurmă.
Amu mă stărui să mântui un material despre un moldovean care trăieşte aici demult în satul Maximovca, un fost hoţ de cai şi pus la popreală încă de pe vremea lui Stolîpin. Interesat moşneag şi are nişte feciori minunaţi. Singur moşneagul încă-i verde, a fost şi prin Chitai ştie binişor limba chitaiană şi oleacă englezeşte. Vă închipuiţi ce om a mai fost şi aista?! Un fecior lucrează brigadir la MTS, la Expoziţia Totunională a primit o medalie de aur, altul îi şofer de cl. II, altul lucrează fierar împreună cu tatăl său la fierăria de la MTS. Altul mai mic e în cursul III la "gornîi tehnicum" din Karaganda, fata în clasa 10.
Eu nu ştiu cum a fi aist material, dar simt că scriu ceva serios. Amu oi avea vreme mai multă. Maşina am predat-o, iar la semănat ca seialşic m-am dus de bună voie: aseară am venit din brigadă, văd că şefii îmi cată destul de bine şi cum se vede mi-or da aici ceva de lucru, unde să lucrez numai 8 ceasuri în sutcă. Asta ar fi să fie ceva minunat Andrei Pavlovici! Anul trecut, da şi amu şoferii lucrează sutce întregi, dorm 4-5 ceasuri pe sutcă. Îmi place lucru pe maşină: zilele ăstea semănam în lungul unui drumuşor pe unde maşinele cărau sămânţă şi mă încălzea la inimă, când le vedeam că trec ca nişte şoimi, cu vântişor! Dar pe maşină n-oi lucra şi capătul!
Ştiţi că am de gând, ca la iarnă după anul nou să mă mut la stroitelstvo Krasnoiarskoi GES? Nu la "Bratskoi GES" acolo deamu lucrul e în toi, eu aş vrea s-o văd de la început cum se zideşte şi ştiu că acolo şoferii vor lucra şi lucrează în schimburi: câte 8 ceasuri pe sutcă. Oi primi un samosval, oi căra ţement ori pământ 8 ceasuri, apoi celelalte 16 ceasuri voi fi slobod şi-l voi folosi cum oi putea mai bine.
Altăceva nu ştiu ce să Vă mai scriu. Am citit aseară "Dorogoi moi brat", dar mai cu interes aştept "Octombrie" N.4 să văd cum ai noştri l-au ciopârţăit pe Ivcov sărmanul.
Cu bine, Andrei Pavlovici!
Cu stimă, V.Nicu

*semănător



See also:
- Opera -> Poezie -> Poezii din ciclul "Meşter Faur" -> La ţelină un tânăr scriitor (dedicaţie lui Vladimir Nicu)